Sunday, June 8, 2014

Vegan Spanish Omelette / Tortilla española vegana

If you know much about Spanish cuisine, you’ll have heard of the tortilla. For those of you who are new to Spanish (as in Spain) food, a tortilla española or tortilla de patatas is nothing like the flat, bready thing you buy in a supermarket to wrap around rice and beans. The Spanish tortilla—usually translated into English as “Spanish omelette”—is a thick, eggy gift from heaven stuffed with thinly sliced potatoes and sometimes meat (ham, chorizo, etc.) and/or some veggies. It’s filling, delicious, and pretty cheap, but it is not vegan-friendly (for those of you who don’t care, check out this recipe, which looks like a pretty good guide. To speed it along, I usually boil the sliced potato first, then fry a little it in a bit of oil). I stumbled on this recipe for a vegan “tortilla” a couple days ago and thought I’d give it a try.


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¿Te gusta la tortilla española? A mí me gusta mucho, pero claro que no es vegana. Anteayer encontré esta receta, una “tortilla” vegana. Me interesó mucho, y decidí probarla. Si prefieres una tortilla verdadera, esta receta o esta receta (en inglés) me parecen buenas. Si nunca has hecho una tortilla, recomiendo que mires este video corto antes de hacer la tortilla vegana o tradicional.


Para hacer la tortilla un poco más rápidamente, generalmente hiervo la patata durante unos minutos y después freírla un poco. Si prefieres, también puedes cocinar la patata en aceite de oliva. Dura más tiempo, pero creo que hay más sabor.


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Vegan Spanish “omelette”

Ingredients:
1 medium-large potato (~10 oz/280g) – I used a red potato
Water for boiling potato
2 Tbs (30 mL) olive oil
½ small onion, chopped (~1/3 cup, 50g)
1 cup (240 mL) water
1 cup* (95g) chickpea flour (make or buy) – you can use all-purpose flour if you want, but the chickpea flour has a flavor that works really well in this recipe.
1 or 2 (10-20 mL) tsp salt


Directions:
The original recipe says that “the method of making a vegan tortilla is very similar to the [non-vegan tortilla].” That doesn’t help much if you’ve never made a Spanish tortilla. A couple of tips:
-after the tortilla has been cooking for five minutes or so, use a flexible spatula to gently lift a side of the tortilla away from the pan and tip the pan so that the liquid sitting in the middle of the pan can sneak under the tortilla. This is how you avoid a burnt outside and a soggy middle.
-to flip: a video might be more useful. She talks for a bit before getting there, but she does get there.

Now for the actual directions! Peel and cut the potato into cubes or thin slices (which is what I prefer), then boil in a medium saucepan (9-10 inches across) until just tender. Remove from the pan and set aside. With the olive oil and salt, sauté the chopped onions in the same pan until tender. Reduce heat to medium-low, add the potatoes, stir, and let cook for several minutes.

Meanwhile, thoroughly mix one cup of chickpea flour, one cup of water, and a pinch of salt. Pour this mixture into the saucepan and stir quickly to coat the potatoes. Let cook for a while** (20 minutes?), then flip. Remember the tips I mentioned earlier!

Cook for a while longer** (15 minutes?), and then it’s done!

Results: Well, it’s certainly not a true tortilla, but it’s not bad at all.


*I think that the batter may have been too thick; the tortilla took forever to cook (and was actually a bit underdone for me). Perhaps 2/3 cup (70g) of flour to 1 cup (240 mL) of water would work better.

**I got distracted and didn’t time this…if I make this again, I will update the recipe to be more specific about the cooking times.
 

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Tortilla española vegana

Ingredientes:
1 patata (~10 oz/280g)
Agua para hervir la patata
2 cucharadas (30 mL) de aceite de oliva
½ una cebolla pequeña (½ taza, 75g), cortada en dados
1 taza (240 mL) de agua
1 taza* (95g) de harina de garbanzos (hacer o comprar) – puedes usar harina de trigo, pero la harina de garbanzos tiene un sabor muy apto para este plato.
1 o 2 cucharaditas (5g o 10g) de sal

         
Instrucciones:
Pela y corta la patata en cubos o rebanadas delgadas (lo que prefiero yo), y después hiérvela en una sartén mediana (diámetro de ~9 pulgadas/23 centímetros) hasta que empieza a ser tierna. Remuévela de la sartén y ponla a un lado. Con el aceite y el sal, sofríe la cebolla en la sartén a fuego medio hasta que es tierna. Baja el fuego un poco (a medio-lento), añade la patata, mezcla todo, y deja la mezcla cocinar durante unos minutos.


Patata rebanada

Mientras, mezcla el agua y la harina. Añade esta mezcla a la sartén y revuelve todo rápidamente. Déjala cocinar durante un tiempo** (¿20 minutos?), y voltéala.

Déjala cocinar un poco más** (¿15 minutos?) ¡y ya está! Espero que la disfrutes.

Los resultados: Bueno, cierto que no es una tortilla verdadera, pero no está mal.


*Creo que la masa era demasiado espesa; tomó mucho tiempo para cocinar. Quizás 2/3 taza (70g) harina y 1 taza (240 mL) agua sería mejor.

**Desafortunadamente, no presté atención a la duración de la cocina. Si hago esta receta en el futuro, cambiaré esta entrada para ser más específica sobre la duración.

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